NOS NieuwsAangepast

Vanavond interview koningspaar

NOS en RTL Nieuws zenden vanavond om 20.25 uur het interview uit met prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Mariëlle Tweebeeke (NOS/Nieuwsuur) en Rick Nieman (RTL Nieuws) spreken met het aanstaande koningspaar over modern koningschap en het leven na 30 april.

Het programma wordt gelijktijdig uitgezonden op Nederland 1 en RTL 4. U kunt de uitzending in Nederland en het Nederlands Caribisch gebied ook volgen via nos.nl. In het buitenland (en niet in Nederland) is de stream te bekijken op het NOS Koningshuiskanaal op YouTube.

Aansluitend aan het interview praat Herman van der Zandt (NOS) op Nederland 1 met vijf gasten na over het interview: Koninklijk Huis-verslaggever bij de NOS Kysia Hekster, oud-politica Femke Halsema, directeur van De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht, Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs en communicatieadviseur Jack de Vries.

Eerdere interviews

Het eerste grote interview met prins Willem-Alexander was in 1993, kort na zijn afstuderen in Leiden. Toenmalig NOS-directeur Ed van Westerloo sprak met de kroonprins over zijn opvattingen over het koningschap en zijn groei naar de aanvaarding van zijn toekomstige taak. De prins zei toen een inhoudelijk koningschap te ambiëren. "Meer franje, minder inhoud. Dat zou ik jammer vinden." Willem-Alexander vertelde ook over zijn persoonlijke eigenschappen.

Ter gelegenheid van zijn dertigste verjaardag liet Willem-Alexander zich in 1997 interviewen door Paul Witteman. In dat gesprek maakte de prins bekend dat hij zich ging verdiepen in watermanagement, op aanraden van zijn vader, prins Claus.

Ontmoeting en aanzoek

In 2002 werd de prins samen met Máxima geïnterviewd, aan de vooravond van hun huwelijk. In het gesprek met Paul Witteman en Maartje van Weegen vertelden Willem-Alexander en Máxima over hun ontmoeting in Sevilla, het huwelijksaanzoek op de hofvijver en de reactie van hun ouders toen zij hun relatie bekendmaakten. Máxima ging ook in op het verleden van haar vader, Jorge Zorreguieta.

Toen Willem-Alexander 40 werd in 2007, zond de NOS een portret uit over de prins. In het gesprek met Pieter Jan Hagens liet de prins weten dat hij voldoende is voorbereid op het koningschap. "Op mijn achttiende was ik er technisch klaar voor, maar nu heb ik de tijd gehad om erin te groeien." Verder ging de prins in op het belang van de mediacode om de privacy van zijn gezin te beschermen.

Lees ook het weblog van Koninklijk Huis-verslaggever Kysia Hekster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl