NOS NieuwsAangepast

"Voor zomer moet gestolen gsm onklaar gemaakt zijn"

Voor de zomer moet het al geregeld zijn: dat je provider je mobieltje op afstand onklaar maakt als 'ie is gestolen. Dat zei minister Opstelten in een debat met de Tweede Kamer. Hij verwacht dat telecomproviders dit voor de zomer geregeld hebben.

De providers KPN, Vodafone en T-Mobile kunnen een gestolen mobiele telefoon op afstand onklaar maken door het IMEI-nummer te blokkeren. Dat is het serienummer, voor elke mobiele telefoon uniek. Als het IMEI-nummer geblokkeerd is, kan je de telefoon niet meer gebruiken, ook niet met een nieuwe SIM-kaart.

Vorig jaar werd je al aangeraden om je IMEI-nummer op te schrijven en te bewaren. Het nummer kan je opvragen door op je telefoon *#06# in te toetsen.

Geen wetgeving

Volgens Opstelten is een snelle aanpak vooral een "groot verzoek" van de burgemeesters van de vier grote steden. "Ik probeer nu aan wetgeving te ontkomen, want dat vertraagt het. Als het nodig is, doen we dat, maar we proberen het gewoon samen te regelen", aldus de minister.

Hierdoor moet het aantal telefoondiefstallen verminderen. In België en Groot-Brittannië kunnen gestolen mobieltjes al onklaar worden gemaakt en volgens KPN is het aantal telefoondiefstallen in België in ieder geval afgenomen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl