NOS Nieuws Economie Aangepast

Geen spoor daders cyberaanval

De grote Nederlandse banken hebben nog geen idee wie verantwoordelijk is voor de cyberaanvallen van de laatste weken. Dat zei voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken na topoverleg met leden van het kabinet.

"Er zijn veel gissingen. Op internet zijn plaatjes te vinden van de herkomst van dit soort aanvallen en die zijn over de hele wereld verspreid. Er zijn ook drie rode bolletjes te vinden in Nederland. Het zou al heel wat zijn als we die botnets kunnen opsporen en de daders kunnen vervolgen", zegt Staal.

Bij de cyberaanvallen worden botnets gebruikt, netwerken van computers die door criminelen worden gebruikt om een website op hetzelfde moment te bestoken met een grote vraag naar informatie. Websites kunnen die vraag naar data niet altijd aan.

Nep-bankmedewerkers

Volgens Staal zijn er na de DDoS-aanvallen ook telefoontjes gepleegd naar klanten waarbij nep-bankmedewerkers om persoonlijke gegevens vroegen. Het is niet duidelijk of het om dezelfde daders als bij de cyberaanvallen.

Staal vindt niet dat de banken kan worden verweten dat ze niets doen tegen de aanvallen. "Ze doen er alles aan. Er worden talloze voorzieningen getroffen en ze blijven hun stinkende best doen."

Vaste vertegenwoordiger

De banken hebben in het overleg ook afgesproken dat er een vaste vertegenwoordiger van de banken komt bij het Nationaal Cyber Security Centrum. Die gaat het contact onderhouden tussen de banken en de overheid.

Vanmiddag spraken vertegenwoordigers van de grootste banken en de ministers Opstelten en Dijsselbloem met elkaar, naar aanleiding van de recente cyberaanvallen bij banken. Vooral ING werd de laatste tijd geregeld getroffen, en vanmiddag was het korte tijd raak bij de Rabobank.

STER reclame