In Londen is de dirigent Sir Colin Davis overleden. Hij gold als één van de beste dirigenten van Groot-Brittannië en was mateloos populair in zijn land en daarbuiten.

Bijzonder aan Colin Davis was dat hij nooit een opleiding tot dirigent heeft gevolgd. Hij ging naar het Royal College of Music in Londen, waar hij klarinet studeerde. Maar zijn droom om dirigent te worden, kon hij aanvankelijk niet verwezenlijken. Omdat hij geen piano kon spelen, werd hij niet toegelaten tot de opleiding voor dirigent.

Internationale doorbraak

Davis wilde zo graag voor een orkest staan dat hij besloot om zichzelf het vak te leren. Hij richtte met een aantal oud-studiegenoten een orkest op, waarvan hijzelf dirigent werd. Verder modderde hij naar eigen zeggen wat aan als freelancer, maar kreeg hij nergens vaste voet aan de grond, tot hij in 1957 een baan kreeg bij het BBC Scottish Orchestra.

Zijn internationale doorbraak volgde in 1959 toen Davis de zieke topdirigent Otto Klemperer mocht vervangen bij een uitvoering van Mozarts opera 'Don Giovanni'. Een jaar later werkte hij samen met Sir Thomas Beecham aan 'Die Zauberflöte', ook van Mozart. "Een geweldige Mozart-dirigent heeft zich aangediend", schreef The Times na de première.

Davis sloot in 1960 een exclusief platencontract met Philips. Voor die maatschappij maakte hij met het Concertgebouworkest een opname van de Symphonie Fantastique van Berlioz. Die opname wordt door kenners nog altijd geroemd. Ook zette hij met het Amsterdamse orkest de Londense symfonieën van Haydn op de plaat.

Adelstand

Hij leidde als gastdirigent bijna alle beroemde orkesten van de wereld. Vooral zijn interpretaties van de muziek van Mozart, Berlioz, Sibelius, Britten en Stravinsky zijn geliefd bij de kenners. Colin Davis was ook een aantal jaren dirigent van de beroemde 'Last Night of the Proms'.

In 1980 werd Colin Davis in de adelstand verheven. De laatste jaren had hij last van zijn hart. In februari 2011 werd hij vlak voor een concert in Londen onwel. Later moest hij ook een reeks concerten met het Nederlands Kamerorkest afzeggen.

Davis overleed gisteren op 85-jarige leeftijd.

STER reclame