Amsterdamse en Britse onderzoekers hebben een moeilijk te behandelen variant van dikkedarmkanker ontdekt. De tumor van deze kankervorm is agressiever en resistent voor medicijnen die worden gebruikt bij andere typen dikkedarmkanker.

De nieuwe variant kwam aan het licht toen onderzoekers van het Amsterdam Medisch Centrum en de universiteit van Cambridge naar de genetische samenstelling van tumoren keken. Ze ontdekten dat er naast de twee al bekende soorten een derde variant bestaat.

De groei en de ontwikkeling van het derde type verschilt wezenlijk van de andere soorten. "Bij nader onderzoek van de eigenschappen van de drie types bleek dat de derde soort zich al in een vroeg stadium uitzaait", zegt hoofdonderzoeker Louis Vermeulen. Dat verklaart waarschijnlijk waardoor het kankertype agressiever is en de overlevingskansen sterk afnemen.

Top drie

Dikkedarmkanker behoort tot de top drie soorten kanker bij mannen. Als dikkedarmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de overlevingskans ongeveer 90 procent. In Nederland wordt gemiddeld jaarlijks 13.000 keer de diagnose dikkedarmkanker gesteld.

Vanaf september worden alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar opgeroepen voor een bevolkingsonderzoek. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat met zo'n onderzoek jaarlijks 2400 sterfgevallen kunnen worden voorkomen.

STER reclame