Maker eerste poliovaccin overleden

Aangepast

In Philadelphia is de Pools-Amerikaanse wetenschapper overleden die het eerste werkzame poliovaccin ontwikkelde. Hilary Koprowski (96) gebruikte in de jaren 50 het levende virus om de ziekte te bestrijden.

Met zijn werk bewees Koprowski dat het mogelijk was kinderverlamming tegen te gaan. Door een kleine hoeveelheid van het bewerkte virus mondeling in te nemen, was een persoon zijn leven lang beschermd tegen polio. Enkele jaren later ontwikkelde Jonas Salk met een dood virus een vaccin dat geïnjecteerd diende te worden. Albert Sabin perfectioneerde het werk van Koprowski later.

Door het werk van Koprowski, Sabin en Salk kon polio bijna volledig worden uitgeroeid. Daarvóór was polio een gevreesde kinderziekte, die duizenden mensen permanent verlamde, onder andere de latere Amerikaanse president Franklin Roosevelt.

Minder beroemd

Koprowski ontvluchtte in 1939 zijn geboorteland Polen toen nazi's binnenvielen. Na een tijd als muzikant in Rio de Janeiro te hebben gewoond, maakte hij carrière in een Amerikaans laboratorium als viroloog. Na zijn werk aan het poliovaccin droeg hij ook bij aan een rodehondvaccin en een verbeterd vaccin tegen hondsdolheid.

De zoon van Koprowski zei dat het zijn vader niets uitmaakte dat hij minder beroemd was geworden dan Salk en Sabin. "Hij was er wel blij mee dat zijn wetenschappelijke werk er niet onder leed."

STER Reclame