Bredere aanpak belastingfraude

time icon Aangepast

Nederland gaat in Europees verband meer doen om belastingfraude en belastingontduiking aan te pakken. Dat heeft staatssecretaris Weekers van Financiën gezegd bij een Europees overleg van de ministers in Dublin.

Nederland sluit zich aan bij een initiatief van de vijf grootste EU-landen om bepaalde afspraken die al met de VS gelden, ook onderling toe te passen. Het gaat daarbij om automatische uitwisseling van informatie over niet alleen spaartegoeden maar ook dividenden.

Broekriem

De vijf landen, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk en Italië, hopen hiermee ook de druk op te voeren op Oostenrijk. Als enige EU-land weigert Oostenrijk nog steeds bankgegevens aan andere EU-landen te geven. Luxemburg doet dat sinds kort wel.

Weekers zei tegen het ANP dat belastingontduiking een actueel thema is, "zeker in een tijd waarin van iedereen wordt gevraagd de broekriem aan te halen". Als je misgelopen geld weet terug te krijgen, hoef je geen belastingen te verhogen, maar kun je ze misschien zelfs wel verlagen, zei Weekers.

STER Reclame