Aanhangers Ding Dong: BBC censureert in Top 40

Aangepast

5 seconden, dat krijgt de nummer 3 in de Britse Top 40 zondag op Radio 1. Dat is het Wizard of Oz-liedje Ding Dong! The Witch is Dead, ditmaal door de kopers opgedragen aan de maandag overleden oud-premier Margaret Thatcher. Het hele nummer duurt 51 seconden.

Na Thatchers overlijden steeg het nummer razendsnel in verschillende hitlijsten; tegenstanders van de oud-politica zongen het op straat en kochten massaal het nummer in. In de Top 40 van de Official Charts Company komt hij binnen op 3 en het ziet ernaar uit dat de nummer 1 ook binnen handbereik ligt. Het nummer staat vrijdag op 35.000 downloads.

Maar de BBC zat met een dilemma: 's zondags wordt de Top 40 uitgezonden en dan zouden ze het nummer dus ook moeten draaien. Maar de Britse omroep vindt de koppeling met Thatcher smakeloos. Veel politici vinden dat ook. Om toch niet te censureren, hebben ze nu dus besloten 5 seconden uit te zenden - in de studio van Newsbeat, een "nieuwsomgeving". De presentator legt dan even uit waarom het nummer uit 1939 in de hitparade staat.

Een compromis, noemt BBC-directeur Tony Hall het. Thatchers tegenstanders vinden dat de BBC gezwicht is voor de druk en dat de omroep de wil van het volk negeert. En het is nog niet zeker of de woorden 'Ding dong! The Witch is Dead' ook echt in het fragment voorkomen.

Het compromis zorgde in ieder geval voor een nieuwe oproep op Twitter om het nummer te kopen.

Dear BBC, please can you add Justin Bieber and One Direction to your censored list as one finds them extremely offensive. #dingdong Prince Charles (@Charles_HRH) 12 april 2013

I find most of the songs in the top 40 to be offensive to my ears, but I would never advocate the BBC not playing any of them.#censorship Chris Dunbar (@theblueeyedkid) 12 april 2013

Wonder if BBC will censor 'I'm in love with Maggot Thatcher' as it looks to break into top 40? #censorship #dingdong Marc (@marc_day) 12 april 2013

Zondag wordt ook besloten of ze het pro-Thatcher punklied I'm In Love With Margaret Thatcher gaan draaien, aangezien die ook de Top 40 bestormt.

Door: Helen