NOS NieuwsAangepast

Grieken: Alcohol Is Free op Songfestival

Het was vanwege de crisis even spannend of Griekenland zou meedoen aan het Eurovisie Songfestival, maar uiteindelijk besloten ze 'ne'. Da's dus ja. Private investeerders betalen de boel, waardoor ze toch naar het Zweedse Malmö kunnen.

Ze sturen de band Koza Mostra met zanger Agathon Iakovidis, met het nummer Alcohol Is Free:

Het refrein is dus een lekkere meezinger, de rest is helemaal in het Grieks. Klinkt vrolijk, maar er zitten veel metaforen in die naar de schuldencrisis verwijzen. Zo hebben ze het over een schip dat door de zeeën van Noord-Griekenland vaart, in de storm, veel wind, en het schip is in de problemen. De vaarrichting klopt niet, er vallen mensen overboord, mensen seinen met licht, schip in nood! Er steken plots pilaren uit de zee en de boot heeft ineens wielen. De zee blijkt van whisky, de schipbreukelingen dobberen dus in de drank.

Moraal van het verhaal: Griekenland maakt een moeilijke tijd door, maar wees vrolijk want we moeten er wat van maken.

Fuck you

Koza Mostra schreef het lied niet zelf, dat deed Agami Thite, een collectief van dichters, acteurs en zangers. Tussen twee haakjes: als je Agami Thite in één keer uitspreekt in het Grieks, dan zeg je eigenlijk 'fuck you'. Maar als twee losse woorden in rustig tempo betekent het weer iets heel anders: 'vrijgezelle slachtoffers'. Het moge duidelijk zijn, deze groep houdt van een geintje. In Griekenland is Alcohol Is Free een hit.

De band bestaat uit Alexis Arhontis, Christos Kalaintzopoules, Elias Kozas, Stelios Siomos en Vasilis Nampantis. De heren zijn in Nederland voor een promotietour en wij gingen met ze praten. Dat gesprek zie je vanavond in onze uitzending.

Griekenland treedt op in de tweede halve finale van het Songfestival, op 16 mei. De finale is op zaterdag 18 mei.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl