Kamp: schaliegas na onderzoek

time icon Aangepast

Minister Kamp zegt dat er pas proefboringen naar schaliegas kunnen beginnen als onderzoek naar de effecten klaar is. Vanochtend waarschuwde waterbedrijf Vitens dat de drinkwatervoorraden verontreinigd kunnen raken als in Nederland naar schaliegas wordt geboord.

Volgens Kamp worden de besluiten "voorzichtig opgebouwd". De onderzoeken moeten uitwijzen wat de gevolgen zijn van boringen. Als besloten wordt proefboringen te doen, wordt gekeken of er genoeg gas onder de grond zit om het eruit te halen. Dat er bezwaren bestaan tegen schaliegas, was hem bekend.

Zorgen

Vitens maakt zich grote zorgen over eventuele boringen naar schaliegas, waarbij onder meer chemicaliƫn in de grond worden gespoten. Om bij dat gas te komen, moet op veel plaatsen door de ondergrondse watervoorraden worden geboord. Vitens zegt dat niet duidelijk is wat daar de gevolgen van zijn.

Het waterbedrijf waarschuwt dat bij een calamiteit tienduizenden mensen langdurig zonder water zitten. "Een gemorste liter olie kan een miljoen liter grondwater onbruikbaar maken", aldus Vitens.

STER Reclame