"Oeigoeren niet terugsturen"

Aangepast

Amnesty International en VluchtelingenWerk Nederland roepen staatssecretaris Teeven en de Tweede Kamer op Oeigoeren niet meer terug te sturen naar China. Volgens de organisaties lopen de teruggestuurde Oeigoeren daar veel gevaar.

China staat zeer wantrouwend tegen de Oeigoerse minderheid in het westen van het land. Ze zijn verwant aan de Turken en islamitisch en hebben dus weinig gemeen met de meerderheid van Han-Chinezen. Oeigoeren die voor meer autonomie pleiten, worden vaak behandeld als terroristen.

Verdwenen

"Er zijn tientallen gevallen bekend van Oeigoerse vluchtelingen die, nadat ze zijn teruggestuurd naar China, lange gevangenisstraffen hebben gekregen of zelfs zijn 'verdwenen' ", staat in een rapport van de organisaties.

Volgens Amnesty en Vluchtelingenwerk overtreedt Nederland internationale verdragen door de Oeigoeren terug te sturen. "De Chinese autoriteiten beschouwen het doen van een asielverzoek als een politieke daad, wat kan leiden tot lange straffen en marteling."

Er zijn op dit moment enkele tientallen Oeigoeren in Nederland zonder verblijfsvergunning. Volgens een woordvoerder heeft Nederland in 2012 en 2013 vijf keer geprobeerd afgewezen Oeigoeren terug te sturen, maar kon dat op het laatste moment worden voorkomen.

STER Reclame