NOS NieuwsAangepast

Wereldwinkels ruziën over naam

Tientallen wereldwinkels zijn uit de landelijke vereniging gestapt. In Nieuwsuur melden ze dat ze vinden dat de Landelijke Vereniging Wereldwinkels geld en idealen heeft verkwanseld in een poging de wereldwinkels commerciëler te maken.

De uitgetreden winkels claimen nu dat zij de enige echte wereldwinkels zijn en hebben samen de Stichting Wereldwinkels Nederland opgericht. Dat pikt de Landelijke Vereniging niet: zij eisen in een kort geding half april de naam 'Wereldwinkel' op.

FaiRSupport

Om het stoffige imago van de Wereldwinkels op te poetsen, richtte de Landelijke Vereniging in 2006 de Stichting FaiRSupport op. Die moet de 12.500 duizend vrijwilligers van de wereldwinkels helpen herkenbaar te worden in hun assortiment en inrichting. De Wereldwinkels dragen hiervoor elk 4 procent van hun jaaromzet af, in plaats van de gebruikelijke 1 procent.

FaiRSupport nam ook zes Fair Trade winkels over en bouwt die om tot Waar winkels om de omzet aan eerlijke handel te vergroten. Vanaf de start draaien de Waar Winkels verlies. De 4 procent die de Wereldwinkels betalen, gaat naar de verliesgevende Waar Winkels en niet naar de beloofde begeleiding en reclame, zo luidt de kritiek van de winkels die uit de Vereniging stapten.

Daar komt bovenop dat de pot van 1,5 miljoen euro aan cadeaubonnengeld van de Wereldwinkels blijkt te zijn ingezet om FaiRSupport overeind te houden, zonder dat de leden hiervan op de hoogte zijn.

Zelfstandig

Van de 400 wereldwinkels zijn er inmiddels zo'n 100 geen lid meer van de Landelijke Vereniging Wereldwinkels. 70 daarvan zijn op zelfstandige voet verder gegaan en 30 hebben zich vorig jaar verenigd in de Stichting Wereldwinkels Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl