NOS NieuwsAangepast

Kabinet eens met sociale partners

Het kabinet, de werkgevers en werknemers hebben een sociaal akkoord bereikt. Afgesproken is onder meer dat de geplande bezuinigingen van ruim 4 miljard euro voor 2014 voorlopig worden uitgesteld.

"Dit is een historisch moment", zei premier Rutte bij de presentatie van het akkoord. "Dit is een akkoord van vertrouwen voor het komende decennium dat de Nederlandse samenleving verder brengt."

De afspraken uit het akkoord kosten volgens de premier structureel 600 miljoen euro en dat is grotendeels ook gedekt.

'Vertrouwen'

In het akkoord hebben de sociale partners en het kabinet onder meer afgesproken dat de ontslagbescherming tot 2016 ongewijzigd zal blijven en dat het derde jaar van de WW wordt veranderd. "We maken het ontslagstelsel eenvoudiger en eerlijker en de WW wordt toekomstbestendiger", zei Rutte.

In Nederland is er volgens hem breed draagvlak voor verbetering. Daarom is hij optimistisch over het vervolg. "Met dit akkoord kan Nederland weer vooruit. We moeten vooruit denken, vertrouwen in de toekomst hebben en er ook naar handelen", zegt Rutte.

Hij deed ook een oproep aan Nederland om op te houden met het gesomber. "Natuurlijk, de huizenprijzen dalen, maar laten we positief zijn. Dit moet leiden tot verder herstel van vertrouwen."

'Nieuwe samenwerking'

Vice-premier Lodewijk Asscher zegt dat nu gewerkt gaat worden aan de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw. Hij noemde het niet het einde van het sociaal overleg, maar het begin van een nieuwe samenwerking.

"Mensen helpen we van werk naar werk, er komt meer geld voor omscholing, soms buiten de sector waar ze werken", zei Asscher. Volgens hem wordt de doorgeschoten flexibiliteit aangepakt.

Niet meer bezuinigen

Het kabinet bezuinigt niet verder om zo de economie een kans te geven. Het akkoord met de sociale partners moet volgens de premier gezien worden tegen de achtergrond van het herstel van de economie. "Iedereen voorspelt groei, ook het IMF, niet met procenten tegelijk, maar we zien de weg omhoog weer. Dat zien we in de exportcijfers en daar leggen we, op weg naar herstel, dit akkoord bij."

Na afloop van het overleg reageerde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem via Twitter. Hij noemde het sociaal akkoord een belangrijke doorbraak en rekent erop dat de afspraken een positieve uitwerking hebben op de economie.

Een definitief besluit over het bezuinigingspakket van ruim 4 miljard euro volgt volgens Dijsselbloem in aanloop naar Prinsjesdag. Dat gebeurt op basis van nieuwe economische ramingen.

Vertegenwoordigers van werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakcentrales onderhandelden vandaag ruim 3 uur met een zware kabinetsdelegatie, die onder leiding stond van premier Rutte en minister Asscher van Sociale Zaken. De sociale partners waren het in de middag onderling al eens geworden. Het overleg vond plaats in het ROC Mondriaan in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl