De populariteit van erfpacht neemt door de crisis in de bouw steeds meer toe. Bij erfpacht wordt de grond niet gekocht, maar gehuurd. Zo kan de koopprijs van een huis flink lager liggen.

Steeds meer gemeenten, zoals Vlaardingen en Nijmegen, moderniseren de erfpachtregels. Met deze ouderwetse maatregel hopen zij dat de woningmarkt weer aantrekt.

Vlaardingen is een van de gemeenten die al heel lang erfpacht hebben. Wethouder Cees Oosterom (CDA) besloot recent het middel af te stoffen en te moderniseren. "In deze crisis kunnen mensen niet zo makkelijk een hypotheek krijgen. Met de erfpachtconstructie die wij aanbieden, gaat de koopprijs omlaag en krijgen mensen eerder een lening."

Lastig te verkopen

Toch zijn sommige banken terughoudend met het verstrekken van hypotheken voor huizen op erfpacht. Dat is omdat de huizen met erfpacht soms weer lastig te verkopen zijn. Daarbij kunnen de jaarlijkse lasten (canon) onzekerheid bieden voor banken.

"Her en der merk je nog wat politieke weerstand", zegt directeur Peter van Bosse van onderzoeksbureau Fakton. "Je koopt niet, het wordt niet je eigendom, maar het is een manier om de prijs van een huis te drukken en niemand heeft er last van."

STER reclame