NOS NieuwsAangepast

Ombudsman laakt aanpak Q-koorts

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer vindt dat de overheid veel te laks heeft gereageerd op de gevolgen van de Q-koorts. Daardoor is de epidemie volgens hem te ver uitgebreid en zijn er mensen onnodig ziek geworden.

Een jaar geleden stelde het kabinet 10 miljoen euro beschikbaar voor de ondersteuning van patiënten met Q-koorts. Maar als er eerder was opgetreden, was het leed veel minder groot geweest, zegt Brenninkmeijer.

Compensatie

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken over de Q-koorts.

Tot nu toe zijn gedupeerde boeren gecompenseerd, maar slachtoffers nog niet. Brenninkmeijer verwacht dat alle partijen het kabinet zullen aanspreken op compensatie van de slachtoffers. "Ik denk dat ze gaan zeggen: minister, het is nu genoeg geweest. U moet over de brug komen, want zo kan het niet."

Geiten

Q-koorts is een infectieziekte die onder meer door geiten op mensen wordt overgebracht. Zo'n veertig procent van de mensen die besmet raakt, krijgt griepachtige verschijnselen die tot de dood kunnen leiden.

In 2007 brak de epidemie uit. Sindsdien zijn zo'n 4000 besmettingen geregistreerd in Nederland. Het werkelijke aantal besmettingen lag waarschijnlijk veel hoger. Bij het RIVM zijn 25 sterfgevallen bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl