NOS NieuwsAangepast

Brussel bezorgd over economie NL

De grote afhankelijkheid van de export, de huizenmarkt en de grote hoeveelheid particuliere schuld zijn de voornaamste structurele problemen voor de Nederlandse economie. Dat zegt de Europese Commissie in een analyse van de economische situatie in Nederland.

Sinds vorig jaar kijkt Europa niet alleen naar begrotingstekorten en overheidsschulden, maar ook naar structurele economische problemen in eurolanden. De toets wordt gezien als een soort economische APK. Voor het eerst is nu ook naar Nederland gekeken.

Kwetsbaar

De Europese Commissie maakt zich zorgen omdat de Nederlandse economie voor een groot deel op export draait. Omdat het consumentenvertrouwen in Nederland laag is, en de binnenlandse uitgaven ook laag, is Nederland kwetsbaar voor ontwikkelingen in de wereldeconomie.

Maar ook de hoge schulden per huishouden baren zorgen. Die schulden zijn voor een belangrijk deel veroorzaakt door het gemak waarmee in Nederland geld kon worden geleend voor hypotheken, en de aantrekkelijke belastingvoordelen die daarbij hoorden. De Commissie is dan ook blij dat de eerste maatregelen om de hypotheekrenteaftrek te verminderen zijn genomen, maar juicht meer maatregelen om de woningmarkt te verbeteren toe.

Geleidelijk

Veranderingen op de woningmarkt moeten wel geleidelijk worden ingevoerd en vooral voorspelbaar worden voor een langere periode, waardoor het vertrouwen kan groeien, stelt de Europese Commissie.

Ook op de huurmarkt moet veel gebeuren, maar wel met bescherming van diegenen die sociale huisvesting nodig hebben.

Slovenië en Spanje

In totaal presenteerde de Europese Commissie vandaag rapporten over 13 van de 17 eurolanden waarover zorgen bestaan. In Slovenië en Spanje zijn de problemen het grootst; daar moeten de regeringen nu extra hard aan de slag met de Europese conclusies.

Eind mei komt de Commissie met concrete beleidsaanbevelingen voor elke EU-staat afzonderlijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl