1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Zestien Kamerleden weigeren eed

In totaal leggen zestien leden van de Eerste en Tweede Kamer geen eed of belofte af bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dit blijkt uit de laatste telling van de Eerste Kamer.

Zondag zei voorzitter De Graaf van de Eerste Kamer al dat het er zestien waren, maar dat aantal werd later bijgesteld naar veertien.

Het zijn er uiteindelijk toch zestien geworden, omdat op het laatste moment nog twee parlementariërs hebben gemeld dat zij de eed of belofte ook niet afleggen: Kees de Lange van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) en senator Geert Reuten van de SP.

Wegblijvers

De overige Kamerleden die geen eed of belofte afleggen zijn de senatoren Koole, Duivesteijn en Vlietstra van de PvdA, Strik, De Boer, Ganzevoort en de Tweede Kamerleden Voortman van GroenLinks, en Thieme, Ouwehand en Koffeman van de Partij voor de Dieren.

Van de zestien komen er vier helemaal niet naar de inhuldiging. De wegblijvers zijn de SP-Tweede Kamerleden Bashir, Smits en Karabulut en PvdA-senator Postema. De afwezigheid van die laatste heeft geen principiële reden, Postema is verhinderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl