NOS NieuwsAangepast

VN: Korea-crisis zeer gevaarlijk

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon waarschuwt dat de situatie op het Koreaanse schiereiland snel uit de hand kan lopen. "Elk klein incident, veroorzaakt door een verkeerde inschatting, kan leiden tot een onbeheersbare situatie", zei Ban tegen verslaggevers in Rome.

De VN-chef riep Noord-Korea nogmaals op om gas terug te nemen met zijn provocerende retoriek. "De huidige spanningen zijn zeer gevaarlijk", sprak Ban. Hij heeft landen in de regio rond de beide Korea's gevraagd om hun invloed aan te wenden om de crisis te bezweren.

In gebruik nemen

Ban deed verder een oproep aan het bewind in Pyongyang om het industriële Kaesong-complex, vlak bij de grens met Zuid-Korea, weer in gebruik te nemen. In het complex, dat in 2004 werd geopend, werken Noord-Koreanen samen met Zuid-Koreanen. Het project werd gisteren stilgelegd door de Noord-Koreaanse regering.

Een functionaris van de Europese Unie zei vandaag tegen persbureau Reuters dat de EU het risico op een oorlog in Korea klein acht. "We zien dat de situatie gespannen is, maar onze inschatting is dat het risico op een gewapend conflict nog altijd klein is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl