Het Turkse blad Zaman is vandaag voor het eerst in een Nederlandse editie verschenen. In Turkije verschijnt de krant dagelijks, hier komt Zaman een keer per week uit.

Het weekblad verschijnt ook in België. Zo'n 5000 mensen hebben inmiddels een abonnement op de Nederlandstalige versie genomen. Het is de bedoeling dat het weekblad binnenkort ook in de losse verkoop gaat, onder meer op het station in Utrecht.

Opspraak

De lancering werd minder feestelijk dan de bedoeling was. Minister Asscher van Sociale Zaken zou bij de aftrap zijn. Maar hij besloot af te zeggen nadat het blad vorige week in opspraak was geraakt omdat het de spreekbuis zou zijn voor de omstreden Gülen-beweging. Ook uitgenodigde Kamerleden lieten daarom verstek gaan.

Criticasters zien de Gülen-beweging als een sekte die zegt een moderne islam voor te staan, maar achter de schermen toch behoorlijk orthodox is. Net als de geestelijk leider van de beweging Fethullah Gülen zegt Zaman voor participatie en modernisering te staan. Dat zou blijken uit de achtergrond van verschillende, niet-islamitische columnisten bij de krant. Oud-Europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) is een van die columnisten.

Beweging

Gülen-sympathisanten in Nederland ontkennen dat er sprake is van een organisatiestructuur met een leider en vertegenwoordigers in Nederland. Zij omschrijven het als een beweging.

Ook hoofdredacteur Mete Öztürk van de Nederlandse versie van Zaman benadrukt dat er geen directe banden zijn met de geestelijk leider Fethullah Gülen. Wel wordt zijn gedachtengoed omarmd.

"De opvattingen van Gülen zijn terug te vinden in de artikelen die bijvoorbeeld over dialoog met andere culturen gaat", aldus Öztürk. "Wij vinden het net als Gülen van belang dat mensen participeren in de maatschappij waarin ze leven, ze moeten zich niet afzonderen."

STER reclame