De Nederlandse journaliste Rena Netjes is gisteravond in de Egyptische hoofdstad Caïro gearresteerd. Netjes werkt onder meer voor BNR, Het Parool en de KRO. Ze is vanmiddag voorgeleid aan de rechtbank in Caïro.

Netjes wordt door de autoriteiten beschuldigd van het opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren en zou een gevaar voor de staatsveiligheid zijn. Ze was bezig met het maken van een reportage over werkloosheid onder jongeren.

Verkrachtingen

NOS-correspondent Sander van Hoorn heeft met Netjes gesproken. Ze verwacht dat de rechtbank binnen nu en een uur een beslissing neemt. Ze hoopt dat ze vanmiddag naar huis kan en niet terug hoeft naar de cel waar ze de nacht heeft doorgebracht. De gevangenis staat bekend om de vele verkrachtingen.

Ze zei het idee te hebben dat de rechter wel openstond voor haar uitleg van de gebeurtenissen. "Dit is Egypte, dus je weet het nooit, ook al ziet het er nu redelijk goed uit", zei Netjes.

'Nooit meegemaakt'

De journaliste zegt dat onder oud-president Mubarak journalisten ook wel werden opgepakt, maar als de gearresteerde met een goed verhaal kwam stond die snel weer op straat. "Wat nu gebeurd is, heb ik onder Mubarak nooit meegemaakt", stelde Netjes.

Netjes heeft inmiddels een advocaat en wordt ook bijgestaan door de Nederlandse ambassade.

STER reclame