NOS NieuwsAangepast

Philips betaalt boete voor corruptie

Philips betaalt de Amerikaanse toezichthouder, SEC, een boete van 4,5 miljoen dollar wegens omkoping en corruptie. Dat blijkt uit stukken die de SEC op zijn site heeft geplaatst. Philips zou in zeker dertig gevallen Pools overheidspersoneel hebben omgekocht.

De Amerikaanse beurswaakhond is een onderzoek begonnen naar de Poolse affaire omdat het hoofdkantoor van Philips Healthcare in de VS staat en het bedrijf daar ook een beursnotering heeft.

In Polen worden 23 mensen vervolgd voor de corruptie-affaire. In mei 2011 zei kroongetuige Marian Kulig tegen de NOS dat de aanbestedingen voor medische apparatuur in Polen op grote schaal werden gemanipuleerd. "Alle winst van Philips in Polen is verkregen uit misdaad," zei Kulig toen.

Ontslagen

Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt nu dat Philips-medewerkers tussen 1999 en 2007 in zeker dertig gevallen ziekenhuismedewerkers hebben omgekocht om zeker te stellen dat Philips-apparatuur zou worden verkocht.

Philips zegt dat het bedrijf in 2009 de hele verkoopafdeling heeft ontslagen en dat ook naar aanleiding van deze affaire de eigen aanpak van fraude en corruptie binnen het bedrijf is versterkt.

Heeft u tips of opmerkingen, mail gert-jan.dennekamp@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl