Gemeentelijke lasten licht omhoog

tijd van publicatie Aangepast

De onroerendezaakbelasting is dit jaar gemiddeld 3,86 procent hoger dan vorig jaar. Toch zijn huishoudens gemiddeld maar 1,9 procent meer kwijt aan gemeentelijke belastingen dan vorig jaar en dat is minder dan de inflatie van 2,75 procent. Dit meldt onderzoeksbureau Coelo van de Rijksuniversiteit Groningen.

Gemiddeld betalen gezinnen dit jaar 697 euro aan hun gemeente. In Bunschoten wordt met gemiddeld 508 euro het minste betaald en Wassenaar is koploper met 1149 euro.

Afval

De afvalstoffenheffing daalt gemiddeld. Het lukt gemeenten te besparen op de kosten voor het inzamelen van afval en dat voordeel geven ze weer terug aan de burgers. Ook de rioolheffing stijgt minder dan voorgaande jaren.

Een grote stijger is de toeristenbelasting. Er zijn nu 311 gemeenten die ermee werken. Gemiddeld steeg de toeristenbelasting met 9 procent. Het is volgens Coelo denkbaar dat de tariefstijging het gevolg is van een grotere financiƫle krapte bij gemeenten.

Opbrengst

Veel zoden zet dit echter niet aan de dijk. De opbrengst van de toeristenbelasting is krap 2 procent van de totale opbrengst van de gemeentelijke belastingen en heffingen.

Ook de hondenbelasting nam toe met 1,9 procent.

Vereniging Eigen Huis had eerder berekend dat de ozb gemiddeld met bijna 4 procent was gestegen, maar enkele gemeenten hebben na die berichtgeving de tariefsverhoging iets teruggeschroefd.

STER reclame