Nederland en Rusland hebben onderling grote economische belangen. Daarom schoof vanavond een aantal topmannen uit het Nederlandse bedrijfsleven aan bij het diner met president Vladimir Poetin.

De export van Nederlandse producten naar Rusland is de afgelopen jaren flink toegenomen. De steeds rijker wordende Russen kopen meer producten uit ons land en die vraag groeit alleen maar. Daarnaast is de invoer van Russische aardolie en aardgas voor Nederland van groot belang.

Stijging

In 2011 was Nederland, na de VS en China, de derde exportmarkt voor Rusland. Nederland voerde dat jaar voor 16,9 miljard euro in, ruim 20 procent meer dan het jaar ervoor. Het ging daarbij vooral om olie en gas.

De export steeg ook in dat jaar, met 14 procent. Voor 6,4 miljard gingen er Nederlandse producten, voornamelijk machines en bloemen, naar Rusland.

Goede contacten

Goede contacten met de Russen zijn het Nederlandse bedrijfsleven veel waard. Veel grote Nederlandse ondernemingen werken nauw samen met Rusland. Zo investeren Shell, Heineken, Philips, DSM en anderen in de Russische economie.

Op hun beurt komen steeds meer Russische bedrijven naar Nederland. Gazprom, het Russische aardgasbedrijf, werkt al jaren nauw samen met Gasunie. Het Nederlandse bedrijf bezit belangrijke Russische pijpleidingen en Gazprom wil de komende 4 jaar 15 procent van de gashandel op de Nederlandse markt in handen hebben.

STER reclame