NOS NieuwsAangepast

Margaret Thatcher overleden

In Groot-Brittannië is oud-premier Margaret Thatcher overleden. Ze werd in 1979 de eerste vrouwelijke premier van het land.

Een woordvoerder van Thatcher zegt dat ze "vredig" is overleden na een beroerte. Ze is 87 jaar geworden.

Cameron

In een eerste reactie zegt de Britse premier Cameron dat Groot-Brittannië een groot leider, een grootse premier en Brit heeft verloren.

"Lady Thatcher heeft ons land niet alleen geleid, ze heeft ons land gered." Cameron keert eerder terug naar Groot-Brittannië van zijn reis naar een aantal Europese landen.

Thatcher krijgt volgens de BBC geen staatsbegrafenis, maar een ceremoniële begrafenis met militaire eer in St. Paul's Cathedral in Londen.

'Triest'

De Britse vice-premier Nick Clegg (Liberaal-Democraten) noemt Thatcher "een van de bepalende figuren in de moderne Britse politiek". "De meningen over haar tijd als premier zullen verdeeld zijn, vandaag zal iedereen verenigd zijn in de erkenning dat ze krachtig was in haar persoonlijkheid en het radicalisme van haar politiek", zegt Clegg.

Koningin Elizabeth vindt het "triest om te horen" dat Thatcher is overleden. Via de Britse rijksvoorlichtingsdienst laat de koningin weten dat ze een bericht zal sturen naar de familie Thatcher om haar medeleven te betuigen.

John Major, die Thatcher in 1990 opvolgde als premier, noemt haar "een natuurkracht". "De economische hervormingen die ze doorvoerde, de vakbondswetten en haar herovering van de Falklandeilanden deed haar boven de dagelijkse politiek uitstijgen, en zouden mogelijk niet zijn bereikt met een andere leider."

'Altijd respect'

Oud-premier Tony Blair zegt dat maar weinig wereldleiders de kans krijgen om niet alleen de politiek maar ook de wereld te veranderen. "Margaret was zo'n leider. Haar invloed op de wereld was groot." Blair wijst ook op het verschil in politieke opvattingen, maar volgens hem dwong Thatcher altijd respect af. "Ze zal enorm gemist worden."

Oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov zegt dat Thatchers woorden altijd veel gewicht in de schaal legden. "Onze eerste ontmoeting in 1984 markeerde het begin van een relatie die soms stroef was, maar waar altijd serieus en verantwoord mee werd omgegaan."

Glazen plafond

President Obama zegt dat Thatcher zijn dochters heeft geleerd dat er geen glazen plafond bestaat dat niet doorbroken kan worden.

Ook toonde ze volgens de Amerikaanse president dat wereldleiders niet machteloos hoeven toe te kijken hoe de geschiedenis zich ontvouwt, maar dat ze die kunnen beïnvloeden "met morele overtuiging, moed en een ijzeren wil".

Ook de burgemeester van Londen, Boris Johnson, noemt het overlijden van 'De IJzeren Dame' erg verdrietig. Hij twittert dat Thatchers herinnering voort zal leven, ook als de "grijze pakken van de hedendaagse politiek" allang vergeten zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl