De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkelt plannen om een asteroïde te vangen en in de buurt van de aarde te parkeren. Gedacht wordt om het rotsblok bijvoorbeeld in een baan rond de maan te brengen. Daarna moeten astronauten de asteroïde bezoeken. Dat melden Amerikaanse media.

Zo wil NASA drie doelen bereiken. Ten eerste wil de organisatie meer kennis vergaren over het gevaar dat asteroïden vormen, zodat er tijdig kan worden ingegrepen als er eentje op ramkoers ligt met de aarde. Ten tweede moeten de astronauten onderzoeken of er nuttige natuurlijke hulpbronnen aanwezig zijn op het rotsblok. Als laatste wil NASA de technieken perfectioneren die nodig zijn voor een bemande ruimtereis naar Mars.

Robotschip

Het rotsblok in de ruimte moet in 2019 gevangen worden met een robotschip. Het gaat om een asteroïde met een doorsnede van zeven à acht meter.

Volgende week wordt het NASA-budget voor 2014 bekendgemaakt. Volgens Senator Billl Nelson, voorzitter van de senaatscommissie voor ruimtevaart, stelt president Obama in eerste instantie 100 miljoen dollar beschikbaar om met het project te beginnen. Het geld wordt gebruikt om de juiste asteroïde op te sporen.

STER reclame