NOS Nieuws Economie Aangepast

Banken vrezen meer cyberaanvallen

De Nederlandse Vereniging van Banken verwacht dat cybercriminelen vaker aanvallen gaan uitvoeren op de websites van banken. "Je moet daar wel rekening mee houden", zegt een NVB-woordvoerder op de vraag of er meer aanvallen zullen komen.

Alle Nederlandse banken hadden vanmiddag te maken met een storing bij het betaalsysteem iDeal. Klanten van ING konden ook niet inloggen bij internetbankieren via de site of de mobiele telefoon.

DDos-aanval

Vanavond bleek dat de storingen het gevolg waren van een DDos-aanval. Cybercriminelen bestookten de servers van de banken met zulke grote hoeveelheden data, dat die overbelast raakten.

De NVB zegt dat pas aan het begin van de avond is vastgesteld dat het om een DDos-aanval ging. De aanval was toen al uren voorbij. De vereniging heeft geen idee wie achter de cyberaanval zit. Justitie is ingeschakeld om de daders te achterhalen.

De woordvoerder zei verder dat banken ongetwijfeld veel hebben gedaan om cyberaanvallen als deze te voorkomen. "Maar kennelijk is het niet genoeg."

STER reclame