Noord-Korea kan de veiligheid van buitenlands ambassadepersoneel in de hoofdstad Pyongyang niet langer garanderen dan tot 10 april. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Het regime in Pyongyang heeft verschillende ambassades benaderd met het verzoek om een evacuatie te overwegen. Via de Britse ambassade kwam naar buiten dat de Noord-Koreanen hebben gezegd dat zij de veiligheid niet kunnen garanderen "in het geval van een conflict vanaf 10 april".

Geen sluiting

Eerder meldde de Russische ambassade dat ze is gevraagd om een evacuatie te overwegen `als de spanningen in de regio verder oplopen". Vooralsnog is Rusland niet van plan de ambassade te sluiten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken zei daarnaast dat hij nauw contact heeft met de Verenigde Staten, China en Zuid-Korea over het verzoek van Noord-Korea.

Duitsland is gevraagd om daadwerkelijk zijn ambassade te ontruimen. Of Duitsland dat gaat doen, is nog niet duidelijk. Het verzoek aan Duitsland werd mogelijk gedaan nadat Duitsland de Noord-Koreaanse ambassadeur in Berlijn op het matje had geroepen. Minister Guido Westerwelle van Buitenlandse Zaken liet hem weten dat Duitsland zeer bezorgd is over de "escalatie onder verantwoordelijkheid van Noord-Korea".

STER reclame