Na ruim 450 jaar geeft het oudste familiebedrijf van Nederland zijn zelfstandigheid op. Touwfabriek G. van der Lee is volledig verkocht aan een fabrikant van staalkabels: Hendrik Veder Group.

De touwfabriek in Oudewater werd in 1545 door Jan Pietersz van der Lee opgericht. Zijn familie bleef in de honderden jaren daarna eigenaar van het bedrijf.

Achtuurjournaal

De laatste jaren ging het minder met de touwfabriek. "En toen het bedrijf op 30 november als oudste bedrijf in het Achtuurjournaal kwam, zijn wij onder de aandacht gekomen van de Hendrik Veder Group", vertelde Saskia van der Lee vanochtend in het Radio 1 Journaal.

"We zijn met elkaar in gesprek geraakt, dat opende nieuwe perspectieven en wij blijken een zeer welgekomen aanvulling te zijn op het assortiment van de groep. Toen zij ons vertelden dat alles in grote lijnen zou blijven zoals het was, konden wij daar heel veel vrede mee hebben."

Niet meer oudste

Hoeveel er is betaald voor het familiebedrijf is onbekend. Door de overname is de Tichelaars Aardewerk- en Tegelfabriek in Makkum nu het oudste familiebedrijf van Nederland. Dat bedrijf werd in 1640 opgericht.

STER reclame