NOS WielrennenAangepast

'Spartacus' houdt niet eens van kasseien

Het heet niet voor niets de 'Hel van het Noorden'. Zelfs de topfavoriet en tweevoudig winnaar houdt niet van kasseien. "Ik rijd er liever niet over", bekent Fabian Cancellara.

De Zwitser, die in 2006 en 2010 de beste was in Roubaix, traint slechts één keer per jaar op de steentjes.

"De verkenning vlak voor Roubaix, dat is het enige moment in het jaar dat ik op kasseien train. De rest van het jaar probeer ik ze te mijden. In mijn stad Bern hebben we ook kasseistroken, maar daar rijd ik liever niet overheen."

Tuimeling

En uitgerekend tijdens die ene kasseitraining van het jaar kwakt Cancellara tegen het asfalt. Zijn tuimeling van donderdag heeft ogenschijnlijk geen ernstige gevolgen; de Zwitser liep geen blessure op.

Maar het zal hem op z'n minst extra blauwe plekken hebben bezorgd. Dat gecombineerd met de schaafwonden die 'Spartacus' woensdag opliep tijdens een val in de Scheldeprijs, maakt dat Cancellara niet geheel pijnvrij aan de start zal staan zondag.

En dan wordt 'De Hel' nog lastiger.

Pijn

"Als je 'Roubaix' hoort, denk je gelijk aan kasseien. Ik denk dan ook altijd gelijk aan de pijn die je voelt", vervolgt Cancellara in het interview, dat voor zijn valpartijen werd opgenomen.

"Niet alleen de pijn van de race zelf, maar ook de pijn van de schokken die je krijgt, die je moet verwerken."

Op de vraag hoe je het beste over de kasseien kan rijden, antwoordt de expert: "Zo snel mogelijk. Dan ben je er eerder weer vanaf. Het probleem is: hoe sneller je gaat, hoe beter je op de pedalen moet trappen. En dat is lastig op kasseien."

Speciaal

Aan het einde van zijn klaagzang ("je hebt ook veel geluk nodig in Parijs-Roubaix, met de lekke banden en valpartijen die er zijn"), volgt de oneindige lof. "Roubaix is speciaal. Als je die zege op je palmares hebt... Dat is groot."

Mocht Cancellara als eerste de streep passeren in het Vélodrome, komt hij op gelijke hoogte met renners als Eddy Merckx, Johan Museeuw en Francesco Moser, die de klassieker allen drie keer op hun naam schreven. Twee renners wonnen de koers vier keer: Roger de Vlaeminck en Tom Boonen. De laatste kan zijn overwinning niet verdedigen; hij kampt nog met de naweeën van zijn valpartij in de Ronde van Vlaanderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl