NOS NieuwsAangepast

'Overbodig' vliegveld Kassel open

Duitsland heeft sinds vandaag er een internationaal vliegveld bij. Het gaat om een luchthaven in de buurt van de middelgrote stad Kassel, in het noorden van de deelstaat Hessen.

Het nieuwe vliegveld Kassel-Calden wordt vandaag feestelijk geopend met de landing van een vlucht uit Frankfurt. Daarna vertrekt de eerste reguliere vlucht naar Antalya - maar voorlopig is dit een van de weinige vluchten vanaf dit vliegveld.

Veel enthousiasme is er namelijk nog niet. Tot nu toe hebben maar een paar vliegmaatschappijen zich aangemeld. En voor die vluchten zijn er bijna geen passagiers te vinden.

Kritiek

Er lijkt dus nauwelijks behoefte aan het vliegveld. Dat komt vooral doordat er al een aantal luchthavens in de regio is te vinden. Zo liggen de vliegvelden van Paderborn en Eisenach op minder dan 100 km afstand. Ook de luchthavens van Hannover, Dortmund, Frankfurt, Erfurt en Keulen zijn met de auto binnen anderhalf uur te bereiken.

De aanleg van het vliegveld heeft dan ook de nodige kritiek gekregen. De bouw heeft 271 miljoen euro gekost en is volledig met belastinggeld betaald. Daarnaast zijn de luchthavens in de omgeving bang voor concurrentie en vrezen voor hun voortbestaan.

Werkgelegenheid

De bouw van het vliegveld gaat bovendien in tegen een voornemen van de Duitse regering uit 2009. Toen is besloten om alleen nieuwe vliegvelden aan te leggen als blijkt dat het een sociaal-economische meerwaarde heeft en het rendabel is. Maar de beslissing over een nieuwe vliegveld wordt niet op landelijk niveau genomen, maar in de deelstaat zelf. Critici vinden dat Hessen geen uitvoerig onderzoek naar het bestaansrecht van de luchthaven heeft gedaan.

Het belangrijkste argument van lokale politici om toch een nieuw vliegveld aan te leggen, is dat het werkgelegenheid in de regio oplevert. Naar eigen verwachting levert het vliegveld ongeveer 75 nieuwe banen op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl