Noord-Korea dreigt met nucleaire aanval

Aangepast op

Noord-Korea dreigt nu ook officieel met een nucleaire aanval op de Verenigde Staten. Het Pentagon en het Witte Huis zijn hiervan op de hoogte gebracht, meldt het staatspersbureau KCNA. Het Noord-Koreaanse leger heeft volgens het persbureau toestemming voor een "genadeloze" militaire aanval, ook met kernwapens.

Volgens minister Hagel van Defensie is de dreiging van Noord-Korea "reƫel en duidelijk". De VS heeft voor de zekerheid een afweersysteem naar Guam, een eiland in de Stille Oceaan, gestuurd. Daarmee kunnen de Amerikanen raketten uit de lucht kunnen halen.

Bekijk hier een deel van de speech van Hagel:

Zorgen

Correspondent Wessel de Jong vertelt op Radio 1 dat er in de VS genoeg reden is voor zorg: "Zo hard heeft Hagel nooit gezegd waar Noord-Korea mee bezig is." Beluister het gehele commentaar van De Jong rechts.

Eerder verklaarde Noord-Korea in staat van oorlog te zijn met Zuid-Korea. Gisteren weigerde Noord-Korea Zuid-Koreaanse werknemers te laten werken in een gezamenlijke Koreaanse fabriek. De fabriek werd gezien als een van de laatste symbolen van de samenwerking tussen beide Korea's.

'Kalmte bewaren'

China liet blijken erg bezorgd te zijn over de situatie in Korea. De regering riep alle partijen op hun kalmte te bewaren en geen acties te ondernemen die door de andere partij als een provocatie kunnen worden opgevat.

Door: Anna