NOS NieuwsAangepast

PvdA: mooi FNV-plan adv

Een voorstel van de FNV om 60-plussers gedeeltelijk te laten stoppen met werken om plaats te maken voor jongeren is een "mooi plan". Dat zei PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer in een overleg met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over de jeugdwerkloosheid. Ze riep het kabinet op om het plan 'serieus te nemen'.

De FNV wil arbeidsduurverkorting (adv) inzetten voor de periode tot 2016. Jongere werknemers komen door de crisis moeilijk weer aan de slag als ze werkloos worden. De vakcentrale heeft dit voorstel, waarin ook sprake is van deeltijd-WW, ingebracht in het sociaal overleg met werkgevers.

Generatiepact

Hamer wees erop dat zij in het verleden ook voor een dergelijk 'generatiepact' heeft gepleit. "Ik zeg niet dat arbeidsduurverkorting in alle sectoren en alle omstandigheden de oplossing is. Het is goed dat de FNV aandacht besteedt aan de werkloosheid van jongeren en ouderen en de samenhang daartussen, maar ik ga nog geen plussen en minnen geven bij de afzonderlijke voorstellen."

Asscher wilde niet reageren op het FNV-voorstel om het sociaal overleg niet te doorkruisen. Ook de werkgevers wilden er niet op ingaan.

Benoeming Sterk

Het overleg van de Kamer met Asscher ging over de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Alle fracties toonden zich ingenomen met de benoeming van Mirjam Sterk tot ambassadeur voor de jeugdwerkloosheid. Het vroegere CDA-Kamerlid moet onder meer bij gemeenten en werkgevers gaan aandringen op meer werkplekken voor jongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl