Verfactie WK wielrennen was kunst
De verfactie tijdens het WK Wielrennen in Zuid-Limburg vorig jaar was onderdeel van een kunstproject in opdracht van de provincie Limburg. Diezelfde provincie en een aantal gemeenten deden na de actie nog aangifte van de bekladding, waarna de politie een onderzoek instelde.
Vlak voor de wedstrijd in het Limburgse heuvellandschap werd 's nachts roze, groene, gele, blauwe en zwarte verf op het parcours gesmeerd. De verf zorgde volgens de organisatie voor onveilige situaties en moest worden verwijderd. Dat kostte de provincie en de gemeenten ruim een ton.
Nu blijkt dat een ambtenaar van diezelfde provincie opdracht heeft gegeven voor de actie, schrijft Commissaris van de Koningin Theo Bovens in een brief aan Provinciale Staten.
Academie Beeldende Kunsten
Volgens Bovens kwam begin januari een factuur binnen van de Hogeschool Zuyd voor werkzaamheden in het kader van het WK Wielrennen. Omdat een specificatie voor die werkzaamheden ontbrak, stelde de provincie een nader onderzoek in.
Het bleek dat een ambtenaar die zelf opdrachten kon geven en daarvoor een budget ter beschikking had, de Academie Beeldende Kunsten van de Hogeschool Zuyd had benaderd voor een project rond het WK. Daarvoor was 5000 euro subsidie beschikbaar. Er was niet vastgelegd wat het project moest inhouden.
Kleuren van de regenboog
De Hogeschool benaderde vervolgens oud-studenten die zich hebben verenigd in een kunstenaarscollectief. Dat collectief leek het aardig om de kleuren van de regenboog in de openbare ruimte te visualiseren. De winnaar van het WK mag een jaar lang de regenboogtrui dragen. Na de commotie over de bekladding van het WK-parcours besloten alle betrokkenen hun mond te houden.
Volgens Bovens was dat "een onjuiste beoordeling van de ernst van de situatie en onjuist gedrag". Nadat gebleken was dat het goedbedoelde project een heel ander effect had, hadden ze zich moeten melden.
De provincie stelt een disciplinair onderzoek in naar de betrokken ambtenaar en laat uitzoeken hoe het met de aansprakelijkheid zit. Ook het Openbaar Ministerie is geïnformeerd.