De anti-maffiaeenheid van de Italiaanse politie heeft woensdag voor een recordbedrag van 1,3 miljard euro bedrijven, geld en onroerend goed van windmolenondernemer Vito Nicastri in beslag genomen.

Justitie verdenkt deze Siciliaanse zakenman, ook wel bekend als 'de koning van de wind', ervan dat hij fungeerde als stroman voor de laatste grote maffiabaas der maffiabazen die nog voortvluchtig is. Deze Matteo Messina Denaro zou met drugshandel en afpersing verdiend geld via Nicastri hebben geïnvesteerd in schone energie, daarbij ook volop profiterend van de subsidies die de overheid beschikbaar stelt voor groene energie.

'De ontwikkelaar'

Nicastri controleerde met de 43 in beslag genomen bedrijven windparken van Rome tot op Sicilië. Hij gold lange tijd als iemand die het achtergestelde Zuid-Italië hoop bood door te investeren in zonne- en windenergie.

De nu betrapte ondernemer werd ook wel de "ontwikkelaar'' genoemd. Hij realiseerde en verkocht volgens de Italiaanse krant La Repubblica kant en klare windmolenparken die hij "met de sleutel in de hand'' overdroeg. De parken functioneerden en hadden miljoenenomzetten.

Cosa Nostra

De 56-jarige Nicastri had geen concurrenten op het gebied van groene energie in Zuid-Italië. Volgens justitie was hij monopolist, omdat hij kon rekenen op de bescherming van Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia. Hij zou de investeringen steeds samen met criminele zakenpartners hebben opgezet.

Op Sicilië met Cosa Nostra, maar ook in Calabrië met de daar heersende 'Ndrangheta-clans. Nicastri is niet gearresteerd, maar mag lopende het onderzoek zijn thuisdorp niet verlaten.

Behalve zijn 43 bedrijven met participaties in energieondernemingen in Lazio, Calabrië en Sicilië, zijn ook 98 villa's, appartementencomplexen, terreinen en winkels in beslag genomen. Als ook auto's, motoren, luxe jachten en 66 bankrekeningen. "We hebben het hier over gezonde bedrijven die nu toevallen aan het algemeen belang" , aldus een woordvoerder van de Italiaanse politie.

STER reclame