NOS NieuwsAangepast

Jeugdwerkloosheid flinke kluif

Voormalig CDA-Kamerlid Mirjam Sterk wacht de schone taak om meer jongeren aan het werk te krijgen. Ze is door het kabinet aangesteld als ambassadeur voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid.

Het zal een flinke kluif voor haar worden; de werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar is gestegen naar 15,5 procent.

Taskforce

Het is goed dat er extra aandacht komt voor de werkloosheid onder jongeren, vindt arbeidseconoom Joop Schippers. Tussen 2003 en 2007 was er al een zogeheten Taskforce Jeugdwerkloosheid. Onder leiding van voorzitter Hans de Boer werd geprobeerd meer jongeren aan een baan te helpen. Volgens Schippers was die Taskforce relatief succesvol.

"De Boer ging bij wijze van spreken van deur tot deur bij bedrijven, om te kijken of ze een paar man jong personeel konden aannemen. Je moet het echt hebben van zo'n individuele aanpak. Vanuit een kantoor rapporten gaan schrijven heeft geen zin."

Weinig werk

Schippers vraagt zich wel af of zo'n aanpak nu weer succesvol kan zijn. Want door de crisis is er maar weinig werk te vinden. Positief is hij over het streven van de nieuwe ambassadeur om meer jongeren voor techniek te laten kiezen, omdat er in die sector nog wel vraag is naar personeel.

Uit historische cijfers van het CBS blijkt dat het jeugdwerkloosheidspercentage meeschommelt met de conjunctuur en altijd min of meer het dubbele is van het algemene werkloosheidscijfer. Volgens de laatste cijfers van het CBS van februari zijn 135.000 jongeren van 15 tot 25 jaar werkloos. Daarmee is het werkloosheidspercentage onder jongeren 15,5. Van de gehele beroepsbevolking is 7,7 procent werkloos.

Relativering

In de afgelopen tien jaar was de jeugdwerkloosheid het laagst in de zomer van 2008, net voor het uitbreken van de kredietcrisis. Toen was 8,1 procent van de jongeren werkloos en 3,7 procent van de hele beroepsbevolking.

Ten opzichte van andere Europese landen valt de jeugdwerkloosheid in Nederland nog mee. Volgens de Europese rekenmethode is 10,4 procent van de jongeren hier werkloos. Alleen in Duitsland (7,7%) en Oostenrijk (8,9%) is de jeugdwerkloosheid lager. In landen als Italië (37,8%), Portugal (38,2%), Spanje (55,7%) en Griekenland (58,4%) is die vele malen hoger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl