NOS NieuwsAangepast

Meer restschulden bij verkoop huis

Steeds meer mensen die hun huis verkopen doen een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In het eerste kwartaal van dit jaar lag het aantal 70 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

In totaal hadden 1.313 huiseigenaren met een NHG-hypotheek een restschuld na de verkoop van hun huis. Vorig jaar waren dat er 765.

Volgens de NHG komt de stijging deels door de eindejaarsrally op de woningmarkt. Eind vorig jaar werden er meer huizen verkocht omdat mensen nog wilden profiteren van de oude hypotheekregels. Die hogere verkoop leidde in januari tot meer restschuld-declaraties bij de NHG.

Huizen onder water

Het aantal restschulden steeg ook door de verdere daling van de huizenprijzen. Daardoor staan meer huizen onder water; dat wil zeggen dat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. De gemiddelde restschuld ging omhoog van 32.577 euro naar 36.595 euro.

Hoewel er meer geld uitgekeerd moest worden is het vermogen van de Nationale Hypotheek Garantie (786 miljoen euro) op peil gebleven. Dat kwam mede doordat de premie voor het afsluiten van een NHG-hypotheek sinds 1 januari is verhoogd van 0,7 naar 0,85 procent van het hypotheekbedrag.

Door de eindejaarsrally steeg het aantal nieuwe NHG-hypotheken. Er kwamen er 23.100 bij. Vorig jaar waren dat er in het eerste kwartaal 20.300.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl