NOS NieuwsAangepast

Kerk moet opschieten van Kamer

De Tweede Kamer roept de Rooms-Katholieke Kerk op haast te maken met de afwikkeling van claims van seksueel misbruik. Een ruime Kamermeerderheid wil dat alle klachten nog dit jaar worden behandeld en de compensaties uitgekeerd.

Vorige week deed voorzitter Deetman van de commissie die het misbruik heeft onderzocht een soortgelijke oproep. Deetman waarschuwde in de Kamer voor "juridisering". Volgens Deetman zijn er instanties die claims laten liggen, bijvoorbeeld omdat zij de conclusies van zijn rapport in twijfel trekken.

Ruimhartig

In een reactie in Goedemorgen Nederland op Radio 1 zei voorzitter Cees van Dam van de Conferentie van Nederlandse Religieuzen dat de kerk zijn uiterste best doet om alle claims zo goed en zo snel mogelijk af te werken. De behandeling van de claims is toegewezen aan een onafhankelijke stichting. Van Dam zei dat hij goede hoop heeft dat alle claims voor het eind van het jaar in behandeling zijn genomen.

Van Dam zegt dat haast in deze zaken een slechte raadgever is. Hij sprak tegen dat de claims met tegenzin worden afgewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl