1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS SportAangepast

Sauerbreij roept op tot actie 'Sotsji'

Olympisch kampioene snowboarden Nicolien Sauerbreij doet een oproep tot actie tegen de armoede in Sotsji, waar in februari 2014 de Olympische Winterspelen worden gehouden.

De Nederlandse was in februari voor testwedstrijden in de Russische kustplaats. Ze stuitte daar op misstanden, zo zegt ze dinsdag in Langs de Lijn.

"We hebben met de lokale bevolking gesproken en er gebeuren daar heel veel dingen die me pijn doen. Mensen werken daar voor soms één tot anderhalve euro per uur. Als ze het al ontvangen. Er zijn ook mensen die na drie maanden weer over de grens worden gezet en totaal geen geld ontvangen."

Schrijnend

Sauerbreij, die in Vancouver goud won op de reuzenslalom, weet ook hoe de huidige schaatsbaan tot stand kwam. "Daar woonden eerst mensen in huizen, die daar hun bestaan hadden. Die zijn uit hun huizen gehaald en wonen nu elders in Sotsji. En die hebben daar geen rode cent voor gekregen. Die worden er alleen maar slechter van."

"Schrijnend", noemt Sauerbreij de situatie. Ze constateert bovendien dat de verschillen tussen arm en rijk groot zijn. "Ik zou er dolgraag iets aan willen doen. Maar in mijn eentje, als sporter, heeft het weinig zin. Met de internationale bonden zouden we er ruchtbaarheid aan moeten geven. Ik zou dat heel mooi vinden, als we er met elkaar iets aan zouden kunnen doen. Zodat ook de arme mensen beter worden van de Olympische Spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl