In de tweede helft van vorig jaar is de fraude met internetbankieren gedaald tot 10 miljoen euro. In de eerste helft van het jaar was dat 24,8 miljoen. Over heel 2012 bedroeg de fraude 34,8 miljoen, dat was 35 miljoen in 2011.

Uit gegevens van de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt dat internetfraudeurs hun pogingen verleggen van hengelen naar vertrouwelijke gegevens ('phishing') naar het ontwikkelen van computerprogramma's ('malware') om computers mee binnen te dringen.

Transacties

Ongeveer 93% van de overboekingen gaat tegenwoordig via internet. Per jaar zijn er ongeveer drie miljard transacties, met een totale waarde van 3200 miljard euro. De schade van internetfraude kwam neer op 0,001% van de jaarlijkse omzet.

De daling is verder vooral te danken aan de invoering van het nieuwe pinnen (met de EMV-chip). Ook maatregelen van banken werpen hun vruchten af. Zo wordt het onmogelijk gemaakt om geld op te nemen buiten Europa.

Vooral de plaatsen waar de pinpas nog helemaal in de betaalautomaat verdwijnt, zoals parkeergarages, onbemande tankstations en geldautomaten zijn kwetsbaar.

STER reclame