Wetswijziging treft ouderen

time icon Aangepast

Bijna alle drie miljoen gepensioneerden in ons land worden getroffen door een belastingwijziging die onder het kabinet-Rutte I werd doorgevoerd. Dat blijkt uit een analyse van loonstrookjes die in opdracht van staatssecretaris Weekers werd uitgevoerd. De analyse kwam in handen van de Volkskrant via de Wet Openbaarheid Bestuur.

Ook het netto-inkomen van ondernemers en werknemers met een minimuminkomen blijkt te dalen, met soms wel 180 euro. Kamerleden van de PVV en 50Plus reageren in de krant verbaasd, en noemen de gevolgen onacceptabel. CDA-Kamerlid Omtzigt zegt op radio 1 dat hij "nijdig is" op het kabinet. " De Kamer vraagt al langer om uitleg, ik wil zo snel mogelijk antwoorden van de staatssecretaris" , aldus Omtzigt op Radio 1.

Volgens Weekers kende de Tweede Kamer de gevolgen toen zij onder het vorige kabinet-Rutte met deze veranderingen instemde.

Budgetneutraal

Voor de schatkist pakt de belastingversimpeling, de zogeheten Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) budgetneutraal uit. Sinds de invoering ervan, in januari 2013, wordt voor alle belastingen en premies met hetzelfde loonbegrip gerekend. Sommige groepen gaan er door de maatregel op vooruit, andere leveren in.

Begin dit jaar stelden de pensioenfondsen dat het aanvullend pensioen van ouderen er door de veranderingen weleens zes procent op achteruit kon gaan. Hierop kwamen PVV en 50Plus met het verzoek aan Weekers de gevolgen in kaart te brengen.

Volgens een woordvoerder van Weekers bekijkt het kabinet medio dit jaar bredere cijfers. Dan wordt ook bekeken of er aanpassingen moeten volgen.

STER Reclame