Heel frustrerend. Wil je als 15-jarige naar een film voor 16 jaar en ouder, word je geweigerd. In bioscoop Utopolis in Almere schoot dat bij een vader in het verkeerde keelgat. De man mishandelde daar een bioscoopmedewerker omdat zijn zoon (15) er niet in mocht, bij een film voor 16 jaar of ouder. Toen de medewerker de jongen tegenhield, sloeg de vader op hem in. De medewerker raakte gewond aan zijn gezicht en handen. En het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt.

"Bioscopen krijgen steeds vaker te maken met agressieve klanten die boos zijn over de leeftijdsgrens voor de film die ze willen bezoeken", zegt de directeur van de bioscoopketen Utopolis. Hij benadrukt dat ze bezoekers onder de leeftijdsgrens wel moeten weigeren, anders kunnen ze een boete krijgen. Dat moet veranderen, vinden ze bij Utopolis. "De Kijkwijzer voor films zou een advies moeten zijn en geen verplichting."

één keer zou schelden

Het NICAM, dat verantwoordelijk is voor de Kijkwijzer, wordt verweten dat ze de regels veel te streng hanteren. Zo werd de film Ushi Must Marry geschikt bevonden voor 6 jaar of ouder omdat Wendy van Dijk bij de bloopers één keer zou schelden.

Twee weken geleden wilde filmproducent Dave Schram naar de rechter stappen omdat hij boos is op de Kijkwijzer. Die club kreeg twee klachten binnen over de familiefilm 'De Groeten van Mike', en verhoogde toen de leeftijdsgrens.

STER reclame