NOS NieuwsAangepast

Aprilgrap met site Correspondent

"1 April, kikker in je correspondent". Maart was amper afgelopen, of de eerste slachtoffers van 1 april waren al gemaakt.

Het nieuwe journalistieke initiatief De Correspondent waarvoor de afgelopen tijd bij donateurs een miljoen euro is opgehaald, zou geen serieuze, nieuwe website zijn. Op de site decorrespondent.org legt iemand onder de naam van initiatiefnemer Rob Wijnberg uit dat het niet meer is dan een "sociaal experiment".

Op Twitter en andere sociale media blijkt dat de nepsite door verschillende bezoekers serieus wordt genomen. Anderen wijzen hen fijntjes op het echte internetadres van de nieuwe site: decorrespondent.nl.

'Geen tijd'

"Een beetje pijn doet het wel om dit te schrijven", staat op de nepsite. "De Correspondent is een 1 aprilgrap. We gaan geen journalistiek internetplatform oprichten. Daar zouden we overigens ook helemaal geen tijd voor hebben. Sommigen van jullie zullen gemerkt hebben dat ze hun donatie al teruggestort hebben gekregen, bij anderen zal dat de komende dagen gebeuren."

In de loop van de dag werd duidelijk dat de nepsite is gemaakt door Daan Windhorst uit Utrecht, een 23-jarige schrijver van theaterteksten. Hij heeft beloofd dat hij de domeinnaam Decorrespondent.org zal overdragen aan Rob Wijnberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl