NOS WielrennenAangepast

Vos wint Ronde van Vlaanderen

Marianne Vos heeft de nog op haar erelijst ontbrekende Ronde van Vlaanderen gewonnen, de derde wedstrijd in de wereldbekerreeks.

De wielrenster van Rabobank/Liv voerde het klassement al aan na haar zege in de Ronde van Drenthe en haar zesde plaats in de Trofeo Alfredo Binda.

Vos troefde na 127 kilometer Ellen van Dijk, de Italiaanse Elisa Longo Borghini en de Zweedse Emma Johansson af in de sprint.

Vos, Longo Borghini en Johansson waren op de Oude Kwaremont weggesprongen uit het peloton. Lululemon-renster Van Dijk vond later hun wiel. Op de laatste heuvel, de Paterberg, bleef een geslaagde vluchtpoging uit, waarna Vos eenvoudig de sprint won.

De toptien herbergt zeven Nederlandsen, met Annemiek van Vleuten op plaats vijf.

Gokken op sprint

Vos had in het gezelschap van drie concurrenten in vorm bewust besloten te gokken op een sprint. "Het was de beste optie. Ik was bang dat ik bij een aanval niet weg zou blijven en daarmee mijn eigen graf zou graven."

De koers was, zoals Vos al had verwacht, in gang gezet op de Oude Kwaremont. Op die bult trok de wereldkampioene door. "Borghini en Johansson kwamen voorbij. Dan weet je dat er niet veel rensters meer zullen aansluiten."

Met Van Dijk als vierde renster in de kopgroep, begon in de volle finale het spel van aanvallen en counteren. "Ze vielen om de beurt aan, ik mocht elke keer in het wiel duiken. Je ziet de finish al van heel ver. Op een gegeven moment denk je: nu zijn we er bijna en dan staat er een bordje nog 500 meter."

Rustig blijven

Vos hield zich rustig en ging aan op 200 meter voor de streep. En met succes. "Dit is natuurlijk een wedstrijd die ik graag wilde winnen. Na het WK misschien wel de grootste koers van dit jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl