Wit jo faaks wêr't it húske is?

Aangepast

Oost-Friesland: eindeloze landerijen met hier en daar een boerderij. Oude dorpjes met een kerk op een terp en het klassieke zadeldak. Voor wandelaars en liefhebbers van een flinke fietstocht een prachtige omgeving om eens lekker uit te waaien en te genieten van het weidse uitzicht en de zilte zeelucht.

Toch kiezen veel toeristen liever voor een andere bestemming, terwijl de wind voor mensen met een elektrische fiets geen probleem meer hoeft te zijn.

De reden dat veel toeristen wegblijven is veel alledaagser dan je zou denken, zegt landschapsarchitect Nynke-Rixt Jukema. Je kunt er uren wandelen of fietsen over de dijk langs het wad, maar als je hoge nood hebt, is er in de weide omtrek geen húske te vinden.

Naar buiten voor de hoge nood

Je kunt naar een café, maar die zijn vaak gesloten en als ze open zijn, zitten ze niet te wachten op toeristen die alleen gebruik willen maken van het toilet en zonder iets te bestellen weer vertrekken.

Nynke-Rixt Jukema denkt de oplossing voor dit probleem te hebben gevonden. De meeste boerderijen in Friesland zijn nog uit de tijd dat er binnen nog geen toilet was. Voor een kleine of grote boodschap moest je naar buiten: naar het húske, en daarvan staan er nog genoeg.

Dat bracht de landschapsarchitecte op het idee om de toiletten weer te laten gebruiken door het publiek. Daarvoor moeten ze wel worden opgeknapt, want om nu voor ieder bezoek een emmer met water uit de sloot te scheppen om te spoelen, daar zullen ook niet veel mensen zin in hebben.

STER Reclame