NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Belgische jihadist sterft in Syrië

De burgeroorlog in Syrië heeft een eerste Belgische strijder het leven gekost.

De van oorsprong Congolese Sean Pidgeon is vorige week op 23-jarige leeftijd tijdens een vuurgevecht om het leven gekomen. Dat melden Belgische media.

Hulporganisatie

Pidgeon was in november met drie vrienden uit de regio Brussel vertrokken naar Syrië. Ze werkten eerst voor een hulporganisatie in de grensstreek met Turkije, maar al snel voegden ze zich bij de opstandelingen. De moeder van een van de Belgische jongens zag haar zoon met een wapen in zijn handen op filmpjes uit Syrië.

Haar zoon belde haar met het nieuws over de dood van Pidgeon. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken kan zijn dood niet bevestigen, omdat de ambassade in Syrië al meer dan een jaar dicht is.

Geradicaliseerd

De omgekomen jihadist zou pas een paar jaar geleden zijn geradicaliseerd. Hij was katholiek opgevoed, maar koos al snel voor de islam.

Er zitten naar schatting een kleine 200 Belgische jongeren in Syrië om er te strijden tegen het regime van president Assad. Velen sluiten zich aan bij de extremistische verzetsbeweging Jabhat al-Nusra.

STER reclame