In de VS zijn mogelijk zo'n 7000 mensen besmet geraakt met hiv of hepatitis tijdens hun bezoek aan de tandarts. Bij verschillende praktijken, die gerund werden door dezelfde tandarts, werden misstanden ontdekt, die tot een besmetting kunnen leiden.

Ongesteriliseerd materiaal

De wanpraktijken van de tandarts kwamen aan het licht toen een van zijn patiënten positief werd getest op hepatitis C en hiv terwijl daar geen duidelijke oorzaak voor kon worden gevonden. De inspectie bracht daarop een bezoek aan de tandartspraktijk van de patiënt en ontdekte dat daar verroest en ongesteriliseerd materiaal werd gebruikt. De tandarts behandelde veel patiënten die hiv of hepatitis hadden.

Ook ging de man onverantwoord met medicijnen om. Hij liet zijn assistenten medicijnen toedienen en gebruikte bovendien verlopen medicijnen. Een fles bleek zelfs al sinds 1993 niet meer houdbaar. Ook maakte hij de wonden van zijn patiënten schoon met bleekwater.

Gratis testen

Alle patiënten van de tandarts hebben een brief gekregen waarin ze worden opgeroepen zich gratis te laten testen op hepatitis of hiv in een ziekenhuis. De tandarts heeft zijn tandartspraktijken gesloten en heeft zich laten uitschrijven uit het register.

STER reclame