De coalitie blijft tegen een tussenformatie, waarbij het kabinet wordt uitgebreid met andere partijen. De regeringspartijen VVD en PvdA wijzen een pleidooi daarvoor van de hand.

In het Algemeen Dagblad zeggen oud-PvdA-senator Noten en de oud-ministers Peper en Pronk dat de coalitie moet worden uitgebreid om verder te kunnen regeren.

"Het kabinet zal móeten praten", zegt Noten in het AD. "Ze zullen nieuwe afspraken moeten maken buiten het regeerakkoord, waar de oppositie ook verantwoordelijkheid voor draagt. Anders zie ik dit kabinet de zomer niet halen."

Eerste Kamer

Doordat de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, moet er voor alle bezuinigingen steun worden vergaard bij de oppositie.

Ook oud-Kamervoorzitter Weisglas van de VVD is voor een tussenformatie. Bij de NCRV op Radio1 zei hij dat het regeerakkoord kapot is en eigenlijk niet meer is dan een wensenlijst van VVD en PvdA. Volgens hem werkt het niet om voortdurend met oppositiepartijen per onderdeel een akkoord te sluiten.

Samenwerking

Eerder pleitte onder anderen voormalig VVD-leider Wiegel al voor uitbreiding van de coalitie. Ook toen lieten VVD en PvdA weten daar niets voor te voelen: met dit huidige kabinet zijn parlementaire meerderheden ook mogelijk, zei Rutte in een reactie. Dat standpunt is onveranderd, zeggen VVD als PvdA. Ze vinden een tussenformatie "niet aan de orde".

Vanavond zegt in Nieuwsuur ook oud-leider van D66 en minister van Staat Borst dat er een nieuwe kabinetsformatie moet komen, omdat deze regering geen beleid van de grond krijgt, zonder meerderheid in de Eerste Kamer.

'Kabinet stabiel'

En premier Rutte zei vandaag dat in de formatie bewust is besloten om met deze twee partijen een kabinet te vormen en dat toen al bekend was dat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Volgens hem is het kabinet stabiel en ligt het op koers. Rutte benadrukte dat eerder ook meerderheidskabinetten op zoek moesten naar meerderheden, die niet altijd vanzelfsprekend waren.

Ook PvdA-leider Samsom is negatief over het idee voor een tussenformatie. "Deze coalitie streeft naar brede samenwerking. Tussen politiek en sociale partners, en tussen coalitie en oppositie. Zo vind je langere tijd de gedragen oplossingen om uit de crisis te komen", zei Samsom.

STER reclame