Het lijkt een simpele vraag. Hoeveel beveiligingscamera's hangen er in Nederland in de openbare ruimte? Het kostte de website Sargasso ongeveer een jaar speuren en 450 Wob-verzoeken om tot een antwoord te komen. En dat antwoord is slechts een 'enigszins betrouwbare' schatting: 204.441 camera's. Dat komt neer op er één camera per 82 inwoners.

Groot-Brittannië staat bekend om de beveiligingscamera's die op iedere straathoek te vinden zijn. In Nederland is dat niet het geval. Volgens het onderzoek van Sargasso zijn er 2700 camera's in 'publiek beheer'. Dit zijn bijvoorbeeld de camera's die je in de uitgaansgebieden vindt. "Daarom zijn het er niet zoveel," legt Sargasso uit. "De meeste gemeenten hebben immers maar een handjevol camera's op het centrale uitgaansplein."

De 2700 camera's in publiek beheer

Het overgrote deel van de camera's hangt bij bedrijven en particulieren, blijkt uit de inventarisatie. Denk bijvoorbeeld aan winkels, supermarkten en kantoren. Ook in het openbaar vervoer hangen er veel. Dit is het volledige overzicht:Bedrijven en particulieren (aangesloten bij een particuliere alarm centrale) - 180.000RET (ov Rotterdam) - 6.000 NS - 4.200 GVB (ov Amsterdam)- 2.628 Connexxion - 1.900 Veolia - 1.800 Camera's politie en gemeenten - 2.700 Rijkswaterstaat - 1.700 Schiphol - 1.400 Arriva - 1.113 Nationale Databank Wegverkeersgegevens - 1.000De schatting van Sargasso is een hele voorzichtige schatting. In een winkel hangen vaak meerdere camera's, die in dit onderzoek niet los worden geteld. Ook zijn er van veel locaties helemaal geen gegevens beschikbaar. Er hangen in Nederland dus in ieder geval 204.441 camera's, maar het zijn er sowieso meer. Dimitri Tokmetzis van Sargasso: "Als ik mij mag wagen aan een educated guess dan zeg ik dat we tegen een miljoen camera's aanzitten in Nederland en wellicht zijn we daar al overheen."

STER reclame