NOS NieuwsAangepast

Kritiek Moody's op aanpak Cyprus

Europese beleidsmakers overschatten hun vaardigheden om een financiële crisis aan te pakken. De manier waarop de crisis op Cyprus is aangepakt heeft extra druk gezet op de toch al lage kredietwaardigheid van zwakke eurolanden. Dat zegt een vertegenwoordiger van kredietbeoordelaar Moody's in een interview met Reuters.

De redding van Cyprus, waarbij in ruil voor 10 miljard euro aandeelhouders, schuldeisers en (spaar)rekeninghouders meebetalen, kent geen precedent. Mensen en bedrijven met tegoeden van meer dan 100.000 zijn minstens 40 procent van het geld boven dat bedrag kwijt.

Vrees voor bankrun

De aanpak zorgde voor veel onrust op de financiële markten en kritiek op Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. De vrees voor een bankrun als een ander land in de gevarenzone belandt is groot, omdat mensen weten dat hun spaargeld toch niet altijd veilig is.

"Beleidsmakers hebben een groot vertrouwen dat de instrumenten een besmetting naar andere probleemlanden en hun banken voorkomen. Wij denken dat dit vertrouwen misplaatst is, zegt directeur landenrisico's Bart Oosterveld van Moody's. Over de gevolgen voor de toch al negatieve vooruitzichten voor Italië en Spanje wil hij niks zeggen. Cyprus zal echter volgens hem voor lange tijd een risico blijven met een kans dat het land alsnog uit de eurozone vertrekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl