Paus Franciscus kiest ervoor om voorlopig niet in het Apostolisch Paleis in het Vaticaan te gaan wonen. Een woordvoerder zegt dat hij de komende tijd "bij wijze van experiment" in het kardinaalsverblijf blijft.

De paus heeft recht op een luxueus appartement op de bovenste verdieping van het paleis. Daar heeft hij een tiental kamers tot zijn beschikking, ruimte voor bedienden en een terras met uitzicht over Rome. Sinds Pius XII halverwege de 20ste eeuw aantrad, heeft elke paus daar gewoond.

Domus Santa Marta

Franciscus blijft echter wonen in het Domus Santa Marta, waar de kardinalen werden ondergebracht voor het conclaaf. Hij heeft daar zijn intrek genomen in een appartement van twee kamers en gebruikt zijn maaltijden in de eetzaal.

Gasten ontvangt hij wel in het paleis, namelijk in de bibliotheek. Ook zal hij vanaf het pauselijk balkon op zondags de gelovigen op het Sint-Pietersplein toespreken.

Bescheidenheid

De keuze voor het bescheiden onderkomen past bij Franciscus' nadruk op bescheidenheid. Zo woonde hij als aartsbisschop in Argentinië niet in het bisschoppelijk paleis, maar in een appartementje. Ook koos hij er bij zijn benoeming voor eenvoudigere kleding te dragen dan zijn voorganger Benedictus.

De woordvoerder kon nog niet zeggen of de keuze van Franciscus definitief is. "Het is nog een tijd van omschakelen", zei hij tegen journalisten. "We gaan eerst dit eenvoudige leven proberen."

STER reclame